03-09-08

Clapp’s Favorite peer

Bekend en gegeerd onder de naamgenoten Klaps is zeker de zogenaamde Klaps peer (Clapp's peer). Maar helaas, deze Clapp's peer heeft helemaal niets te maken met onze familie Klaps maar is zowaar toch half Vlaams.
Hier het verhaal van deze lekkere peer...

Clapp's Favorite peer (k)

De pyrus communis 'Clapp's Favorite' werd in 1860 gekweekt door Thaddeus Clapp (11 mei 1811-10 juli 1861) uit Dorchester, Massachusetts, U.S.A. Thaddeus was het derde kind en tweede zoon van William Clapp, geboren te Willow Court, Dorchester op 3 maart 1779, met Elisabeth Humphreys.

Clapp’s Favorite is de eerst oogstbare peer van het fruitseizoen die vanaf midden augustus kan geplukt worden. Het vruchtvlees is fijn smeltend, heerlijk sappig, zoet en met een aangename geur maar een beetje flauw van smaak. Door deze eigenschappen en omdat deze peer slechts enkele weken houdbaar is, wordt ze meestal als dessert- of als stoofpeer gebruikt.

Thaddeus Clapp kweekte, samen met zijn broers Frederick en Lemuel Clapp, deze peer in de familieboomgaarden door kruising van de Flemish Beauty Pear met de Bartlett. De "Clapp's Favorite Pear" wordt sedert 1867 verspreid, en leverde dankzij de grote populariteit een aanzienlijk inkomen voor de familie op. De peer wordt in Duitsland Clapps Liebling genoemd.

Edward Everett Square Pear

Op het Edward Everettplein te Dorchester, slechts een paar blokken vanwaar Thaddeus de Clapp's Favorite heeft gekweekt, staat een reusachtige bronzen peer, gemaakt door kunstenares Laura Baring-Gould uit Sommerville (The Boston Globe, 10 juni 2007).

Op de website van het Dorchester Atheneum staat zeer uitgebreid The Clapp Family genealogy. Thaddeus Clapp is een afstammeling van Nicholas Clap, geboren in Engeland in 1612, als vierde zoon van Richard Clap en van Sarah Clap (zus van Roger Clap, verder). Nicholas Clap emigreerde rond 1633 van Old England naar New England samen met zijn broer Thomas, later volgde ook zijn broer John nog. Zijn neef Roger Clap was drie jaar zijn 'senior' en was zonder twijfel de persoon die hem adviseerde en aanmoedigde de grote stap naar de nieuwe wereld te ondernemen. Roger Clap was samen met de andere passagiers van het schip "Mary and John" bij de eerste stichters van Dorchester, die er zijn aangekomen rond 17 juni 1630.

De spelling van de naam Clap wijzigde in Clapp rond de jaren 1800, alhoewel ook beide spellingen nog later voorkomen, zelfs binnen dezelfde familie.

18:21 Gepost door Luc Klaps, Genk in Wie, wat Klaps? | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.